Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Rippikoulu on kirkon kasteopetusta, jossa tutustutaan siihen uskoon ja seurakuntaan, johon kaste liittää. Rippikoulun sisältöä ja kestoa säätelee Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulun opetussuunnitelma. Rippikoulu on paitsi kristillisen uskon sisältöjen oppimista ja oman elämän ja kasvun pohtimista, myös ainutlaatuinen, hauska ja mieleenpainuva aika elämässä.

Rippikoulu koostuu kahdesta osasta: seurakuntaan tutustumisjaksosta, jonka aikana opetellaan seurakunnan toimintaan osallistumisen kannalta tärkeitä rukouksia ja raamatunkohtia, ja käydään seurakunnan tilaisuuksissa. Tältä jaksolta kerätään riparipassin merkinnät. Toinen osa on rippileiri tai päivärippikoulu.

Rippikoulun päätyttyä nuorella on mahdollisuus osallistua konfirmaatioon. Tietoa konfirmaatioista löytyy täältä ->

Seurakuntaan tutustuminen

Etukäteen opeteltavat rukoukset ja raamatunkohdat

Rippikouluvuoden aikana opetellaan kristillisen uskon tärkeimmät rukoukset ja keskeisimmät sisällöt ulkoa.  Nuori opettelee etukäteen haluamansa osan ulkoläksyistä, ja tule näyttämään osaamisensa torstaisin oloiltoihin nuorisotalolle. Jos ulkoläksyjen kanssa on vaikeuksia tai torstai-illat eivät sovi, ota yhteyttä Henrikaan tai Juhaniin. Voit harjoitella myös älypuhelimeen asennettavan Ulkoläksyt sekaisin –pelin avulla. Huomaa kuitenkin, että siellä on vain osa ulkoläksyistä. Ulkoläksyt löytyvät täältä ->.

Riparipassi

Riparipassiin kootaan tiedot seurakuntaan tutustumisesta. Tutustumisjakso aloitetaan nuorten jumalanpalveluksesta 8.10. klo 18, josta saa riparipassin ja ensimmäisen jumalanpalvelusmerkinnän. Nuorten jumalanpalvelus toimii samalla rippikoulun oppituntina jumalanpalveluksessa, joten se on kaikille pakollinen.

Merkintöjä riparipassiin tulee ulkoläksyistä, kuudesta jumalanpalveluksesta ja kuudesta muusta seurakunnan tilaisuudesta. Jumalanpalvelusmerkintöjä saa sunnuntain jumalanpalveluksista, joita on kirkossa lähes joka sunnuntai klo 10, kyläkirkoista, perhekirkoista ja Tuomasmessuista. Joulun ja pääsiäisen hartaudet kirkossa ovat myös jumalanpalveluksia. Muita merkintöjä saa kaikesta Teuvan seurakunnan toiminnasta paitsi jumalanpalveluksista. Erityisesti nuorille järjestettyä toimintaa ovat torstaiset oloillat nuorisotalolla klo 18-19. Sekä jumalanpalvelusten että oloiltojen ajankohdissa voi olla poikkeuksia, joten ne kannattaa tarkistaa aina etukäteen. Tiedot tilaisuuksista löytyvät täältä->. Osallistumalla yhteisvastuun lipaskeräykseen on mahdollista saada kahden tunnin vuoron tekemällä kaksi merkintää muut merkinnät –osioon. Myös muiden Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien toiminnasta on mahdollista saada sekä jumalanpalvelusmerkintöjä että muita merkintöjä, mutta ulkoläksyt tulee suorittaa omassa seurakunnassa.

Riparipassit tarkistetaan ennen leirille tuloa. Täytetty riparipassi on oltava palautettuna talvileiriläisillä 31.1.2015 mennessä ja kesäleiriläisille ja päivärippikoululaisilla 30.4.2015. Jos ulkoläksyjä ei ole suoritettu kyseiseen päivään mennessä, rippikouluun ei pääse, vaan siirtyy suorittamaan rippikoulun ensi vuonna.

Käyttäytyminen kirkossa

Jumalanpalveluksessa istutaan vasemman puoleisissa etupenkeissä. Kirkkoon tultaessa pojat ottavat lakin päästään. Kirkkoon tullaan hiljentymään ja olemaan lähellä Jumalaa. Silloinkin, kun ei ole kovin hiljainen fiilis, anna muille jumalanpalveluksessa oleville rauha hiljentyä. Laita kännykkä äänettömälle ja pidä se taskussa. Ota virsikirja kirkon ovelta mukaasi ja laula mukana. Jumalanpalvelukseen kuuluu musiikkia, älä tuo omia. Merkintä annetaan jumalanpalvelukseen osallistumisesta, ei penkissä pyörimisestä ja häiritsemisestä.

Rippikouluvaihtoehdot

Leirien hinta on 100 euroa. Päivärippikoulu on ilmainen. Perheen talousvaikeuksien takia on mahdollista anoa vapaaoppilaspaikkaa kirkkoherra Lauri Annalalta.

Rippikoulut

  • Talvileiri 1 ma 29.2.2016- su 6.3.2016 Virroilla Marttisen nuorisokeskuksessa yhteensä maks. 20 leiriläistä
  • Talvileiri 2 la 27.2.2016- pe 4.3.2016 Porissa Silokallion leirikeskuksessa yhteensä maks. 20 leiriläistä
  • Kesäleiri ti 5.7.- ma 11.7. Virroilla Marttisen nuorisokeskuksessa. yhteensä maks.  20 leiriläistä
  • Päivärippikoulu arkipäivisin klo 9-15 Teuvan seurakunnan nuorisotalolla 6.6.-17.6.

Konfirmaatiopäivät

  • Sunnuntai 13.3. klo 10.00 Ensisijaisesti talvileiri 2
  • Pääsiäissunnuntai 27.3. klo 10.00 Ensisijaisesti talvileiri 1
  • Sunnuntaina 19.6. klo 10.00 Ensisijaisesti päivärippikoulu
  • Sunnuntaina 17.7. klo 10.00 Ensisijaisesti kesäleiri

Huom! Ilmoittautumislomakkeessa konfirmaatiopäivä rastitetaan erikseen, koska voit ilmoittautua muuhun kuin ensisijaisesti saman rippikouluryhmän konfirmaatioon, kunhan konfirmaatio on leirin tai päivärippikoulun jälkeen.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautumislomakkeita saa vanhempainillan lisäksi kirkkoherranvirastosta ja täältä->. Ilmoittautumislomakkeet palautetaan kirkkoherranviraston postilaatikkoon. Rippikouluilmoittautuminen päättyy 19.10.

Leirien maksimikoot perustuvat leirikeskuksen kapasiteettiin ja turvallisuussäännöksiin. Sen takia emme pysty takaamaan, että pääset juuri sille leirille, jolle haluat. Ryhmäjaossa otetaan huomioon painavat henkilökohtaiset perusteet, jotka on esitettävä jo ilmoittautumislomakkeessa. Kaikilta voi löytyä hyviä perusteita ja silloin joudumme suorittamaan arvonnan. Ilmoittautumisjärjestys ei vaikuta siihen, mille leirille pääsee. Jos ilmoittautumislomake myöhästyy ilmoittautumisajasta, voi ilmoittautua vain niihin ryhmiin, joissa on tilaa.  Ryhmäjako ilmoitetaan seurakunnan nettisivulla 23.10. ja koulun ilmoitustaululla.

Kysymyksiä?

Vastaukset kysymyksiin liittyen rippikoulupassiin, ilmoittautumiseen ja ryhmäjakoon saa Henrika Hyttinen-Koposelta ja Juhani Metsärannalta. Porin Silokallion talvileiristä ja päivärippikoulusta vastaa Lauri Annala, Virtojen Marttisen talvileiristä Henrika Hyttinen-Koponen ja Juhani Metsäranta ja kesän leiristä Henrik Koponen ja Juhani Metsäranta.

Ota yhteyttä

Juhani Metsäranta
nuorisotyönohjaaja