Tervetuloa rippikouluun!

Rippikoulu on kirkon kasteopetusta, jossa tutustutaan siihen uskoon ja seurakuntaan, johon kaste liittää. Rippikoulun sisältöä ja kestoa säätelee Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulun opetussuunnitelma. Rippikoulu on paitsi kristillisen uskon sisältöjen oppimista ja oman elämän ja kasvun pohtimista, myös ainutlaatuinen, hauska ja mieleenpainuva aika elämässä.

Rippikoulu koostuu kahdesta osasta: seurakuntaan tutustumisjaksosta ja intensiivijaksosta. Seurakuntaan tutustuminen alkaa syksyllä ja kestää intensiivijaksoon asti. Tänä aikana tutustutaan seurakunnan toimintaan ja jumalanpalveluselämään. Intensiivijakso on joko rippileiri tai päivärippikoulu, joka sijoittuu kesään. 

Rippikoulun päätyttyä nuorella on mahdollisuus osallistua konfirmaatioon. Tietoa konfirmaatioista löytyy täältä ->


Rippikouluihin ilmoittautuminen on päättynyt 3.10.
Ota yhteyttä Tiinaan tai Miiaan. Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista, mikäli ryhmiin jää tilaa. Päivärippikouluun mahtuu mukaan varmasti.

Jos nuori käy rippikoulun muualla kuin Teuvalla, ilmoita siitä tällä lomakkeella. 

Rippikouluryhmät jaetaan vasta sitten, kun ilmoittautumisaika on päättynyt. Ryhmistä ilmoitetaan viimeistään syysloman jälkeen. 
Otamme ryhmäjaossa mahdollisuuksien mukaan huomioon esim. perhesyyt, reissut/lomat, kesätyöt (jos töitä tiedossa riparin kanssa päällekkäin, kerro ilmoittautumisen yhteydessä työnantajan nimi ja millä ajanjaksolla olet töissä). Jos tietylle leirille on enemmän halukkaita kuin voidaan leirille ottaa ja mikäli kaikilla on yhtä hyvät perusteet, leiripaikat arvotaan. Päivärippikouluun ei ole osallistujamaksimia, sinne mahtuvat kaikki halukkaat.

Rippikouluvaihtoehdot vuodelle 2025

LEIRI- JA KONFIRMAATIOPÄIVÄT vuoden 2025 Rippikoululaisille:

Hiihtolomaleiri Kauhajoen Majaniemessä 22.-28.2.2025. Konfirmaatio 9.3.2025 Teuvan kirkossa.
Tämä leiri järjestetään yhteistyössä Kauhajoen seurakunnan kanssa.
Hiihtolomarippikoulun hinta on 100€.

Päivärippikoulu Nuorisotalolla 2.-11.6.2025. Päivärippikoulua pidetään arkipäivisin klo 9-15.
Konfirmaatio Teuvan kirkossa 15.6.2025.
Päivärippikoulu on ilmainen.

Kesäleiri Lankarin leirikeskuksessa Nurmossa 28.7.-3.8.2025. 
Konfirmaatio Teuvan kirkossa 10.8.2025.
Kesäleirin hinta on 120€.

Selkorippikoulu Kauhajoen Majaniemessä 28.7.-31.7.2025 (tai 2.8., selviää tarkemmin myöhemmin).
Selkoripari on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville nuorille ja pienryhmäläisille.
Konfirmaatio 2.8.2025 Kauhajoen kirkossa.
Selkoripari on ilmainen. Lisätietoja diakonissa Maarit Sukselta, p. 040-6881406.

Perheen talousvaikeuksien takia on mahdollista anoa vapaaoppilaspaikkaa kirkkoherra Lauri Annalalta.

Keskiviikkona 30.10. on illalla seurakuntamme kaikkien rippikoulujen yhteinen aloitus Nuorisotalolla. Siellä nuoret saavat omat riparipassinsa ja yhteisen tekemisen lisäksi keskustelemme erilaisista mahdollisuuksista tutustua omaan seurakuntaan. Yhteisessä aloituksessa saa kuulla myös ennen intensiivijaksoa suoritettavista ulkoläksyistä. Tämän päivän aikatauluista ilmoitetaan rippikoululaisille oman ripariryhmän WhatsAppissa ryhmäjakojen jälkeen.

Leiritaidot ja -valmiudet

Kun kotona mietititte nuorenne rippikouluryhmätoiveita, niin huomioikaa samalla tarvittavat leiritaidot ja -valmiudet.

Leiri on usein hyvin ikimuistoinen kokemus, jossa riittää monenlaista tekemistä pitkin päivää. Leiri koostuu työskentelyistä, pienryhmätoiminnasta, ulkoiluista, jumalanpalveluksista ja hartauksista sekä iltaohjelmista. Lisäksi leirillä syödään viisi kertaa päivässä ja nukutaan hyvät yöunet.

Nuorille myös pyritään takaamaan hengähdystaukoja jokaiseen päivään, mutta siitä huolimatta päivät ovat intensiivisiä. Päivien aikana tulemme työskentelemään niin isossa koko leirin käsittävässä ryhmässä kuin pienissä niin sanotuissa raamisryhmissä, joita isoset ohjaavat. Ryhmässä toimimisen lisäksi nuoret tekevät tehtäviä itsenäisesti.

Tämän takia on tärkeää, että nuori kykenee rauhoittumaan yöksi ja antamaan muille yörauhan. Leireillä on käytössä kännykkäparkit öisin, eli kännykät kerätään pois yöajaksi. Riittävä yöuni ja lepo on kaikille tärkeää leirin aikana. Leirikeskusten huoneet ovat yleensä 2–4 hengen huoneita. Toisin sanoen nuoren tulee leirin aikana kyetä jakamaan huone muiden kanssa. Kuitenkin huonejaot tehdään yhdessä nuorten kanssa ja yleensä he saavat mennä samaan huoneeseen kaverinsa kanssa.

Huomioikaa myös, että nuoren tulee kyetä itse huolehtia omasta hygieniastaan.
Meistä työntekijöistä kukaan ei ole hoitoalan ammattilainen eli emme voi antaa nuorelle hänen lääkkeitään, jos nuorella on säännöllinen lääkitys. Voimme kuitenkin muistuttaa niiden ottamisesta ja tarvittaessa pitää niitä työntekijän huoneessa lukkojen takana. Näistä asioista tulee huoltajien sopia leirin turvallisuusvastaavan kanssa etukäteen.

Kaikki rippikoulut ovat savuttomia ja päihteettömiä tapahtumia.

Käytännössä leiritaidot ja -valmiudet ovat normaaleja arkielämässä tarvittavia taitoja.

 

Seurakuntaan tutustuminen rippikoulussa

Rippikoulu on vuoden mittainen kokonaisuus joka huipentuu viikon lähijaksolla hiihtolomalla tai kesällä. Vuoden aikana nuori tutustuu seurakuntaan yhdessä oman ryhmänsä ja koko rippikouluikäluokan kanssa. Rippikoulukokonaisuuteen kuuluu tutustuminen oman seurakunnan toimintaan ja yhteiset tapaamiset ovat osa tätä kokonaisuutta. Jokaiselle rippikoulun suorittavalle nämä tapaamiset ovat pakollisia. Olethan yhteydessä työntekijöihin, jos perheellänne on kysyttävää.

 

Ulkoläksyt

Rippikouluun kuuluu muutamia rukouksia ja katekismuksen kohtia ulkoläksyinä. Nämä ulkoläksyt suoritetaan rippileirillä/päivärippikoulussa intensiivijakson aikana. Jos perheellänne on huolia ulkoläksyjä koskien, ottakaa rohkeasti yhteys työntekijöihin.

Ulkoläksyt: Uskontunnustus, Isä Meidän -rukous, Herran siunaus, pienoisevankeliumi ja 10 käskyä.

Ehtoollinen

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on otettu käyttöön Suuri ihme –niminen rippikoulun opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmaan kuuluu ehtoollisella käyminen jo rippikouluun tutustumisjakson aikana yhdessä rippikouluryhmän kanssa. Jos ryhmässä on joku, jota ei ole vielä kastettu, hän osallistuu ehtoolliselle vasta kasteen jälkeen.

Jumalanpalvelukset ja käyttäytyminen kirkossa

Jumalanpalveluksessa käyttäydytään siihen kuuluvalla tavalla. Kirkkoon tultaessa pojat ottavat lakin päästään. Kirkkoon tullaan hiljentymään ja olemaan lähellä Jumalaa. Silloinkin, kun ei ole kovin hiljainen fiilis, anna muille jumalanpalveluksessa oleville rauha hiljentyä. Laita kännykkä äänettömälle ja pidä se taskussa. Jumalanpalvelukseen kuuluu musiikkia, älä tuo omia. Tullessasi kirkkoon voit ottaa virsikirjan kirkon ovelta mukaasi. Virsikirjan takaa voit seurata sanajumalanpalveluksen ja messun kaavaa, jos haluat tietää miten tilaisuus etenee. Saat tilaisuudesta enemmän irti silloin kun seuraat ja osallistut yhteisiin rukouksiin ja lauluihin. 

Rippikouluvuoteen kuuluu yhteisiä tapaamisia ja jumalanpalveluskäyntejä.

 

puuristi, jonka päällä palaa tuikkuja